Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- Kategorie główne
- STRZELECTWO
- SAMOOBRONA
- OUTDOOR
- ODZIEŻ
- Nowości
- Promocje
- Wyprzedaże
- Blog
THE EDGE pointSharp 14-24° ostrzałka z regulowanym kątem ostrzenia
The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.
The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.
The Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki któremu w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z krawędzią tnącą.
Główne zalety:
- Płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 - 24 °
- Możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży
- Osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek
- 3 strefy ostrzenia
- Funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania
- Lekka wytrzymała konstrukcja
- Łatwość i komfort ostrzenia
Funkcjonalna konstrukcja
Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.
Płynna regulacja kąta ostrzenia
Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.
The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża. Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°.
Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.
Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji
Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.
Zalecane kąty ostrzenia:
- 14°- 20° - noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia,
- 20 - 22° - noże edc, scyzoryki,
- 22 - 24° - duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe.
Strefy ostrzenia
The Edge PointSHARP ma 3 strefy ostrzące, dzięki którym możemy szybko wyostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, których ostrzenie bywa zazwyczaj kłopotliwe.
Powierzchnie ostrzące:
- Ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi,
- Ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania,
- Jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek.
Ostrzenie wstępne i polerowania odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednolitym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady po czubek. Proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości.
Dane techniczne:
- Co chcesz naostrzyć?: Scyzoryk, maczeta, nóż stalowy, nóż, nożyczki, tasak
- Kąt pochylenia noża: 14 - 24°
- Typ ostrza: Gładki
- Typ ostrzałki: Typu V
- Typ ostrzenia: Szybkie podostrzenie
- Materiał ścierny: Ceramika (syntetyk), węglik wolframu
- Długość całkowita: 265 mm
- Masa: 198 g
- Szerokość: 45 mm
- Wysokość całkowita: 70 mm
-
Warto dokupić
-
Ostatnio oglądane produkty
-
Nowości