Kategorie

THE EDGE pointSharp 14-24° ostrzałka z regulowanym kątem ostrzenia

Symbol: 2066

The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.

45.00
szt.
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Dostępność Dostępny od ręki

Zamówienie telefoniczne: 669097381

Zostaw telefon

The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.

The Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki któremu w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z krawędzią tnącą.

Główne zalety:

  • Płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 - 24 °
  • Możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży
  • Osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek
  • 3 strefy ostrzenia
  • Funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania
  • Lekka wytrzymała konstrukcja
  • Łatwość i komfort ostrzenia

Funkcjonalna konstrukcja

Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.

Płynna regulacja kąta ostrzenia

Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.

The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża. Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°.

Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.

Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji

Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.

Zalecane kąty ostrzenia:

  • 14°- 20° - noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia,
  • 20 - 22° - noże edc, scyzoryki,
  • 22 - 24° - duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe.

Strefy ostrzenia

The Edge PointSHARP ma 3 strefy ostrzące, dzięki którym możemy szybko wyostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, których ostrzenie bywa zazwyczaj kłopotliwe.

Powierzchnie ostrzące:

  • Ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi,
  • Ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania,
  • Jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek.

Ostrzenie wstępne i polerowania odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednolitym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady po czubek. Proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości.

Dane techniczne:

  • Co chcesz naostrzyć?: Scyzoryk, maczeta, nóż stalowy, nóż, nożyczki, tasak
  • Kąt pochylenia noża: 14 - 24°
  • Typ ostrza: Gładki
  • Typ ostrzałki: Typu V
  • Typ ostrzenia: Szybkie podostrzenie
  • Materiał ścierny: Ceramika (syntetyk), węglik wolframu
  • Długość całkowita: 265 mm
  • Masa: 198 g
  • Szerokość: 45 mm
  • Wysokość całkowita: 70 mm